Connect with us

Macskabetegségek

A cica májbetegségei

A májműködés zavarának sokféle oka lehet: vírus, baktérium, valamilyen gyógyszer, sérülés vagy mérgezés.

A macska legnagyobb belső szerve a máj, 1500 különböző feladatot lát el. Fontos az emésztésben, a méreganyagok eltávolításában, a vérképzésben, a vitaminok, ásványi anyagok tárolásában.

Májgyulladás szövődménye lehet valamilyen sérülésnek, mérgezésnek, vírusfertőzésnek, a leukózisnak, a fertőző hashártyagyulladásnak (FIP), de létezik baktériumos vagy vírusos májgyulladás is. Orvosi segítség nélkül az állat elpusztul vagy májzsugor alakulhat ki nála.

Túlsúlyos illetve pár napig éhező cicáknál gyakori a májbetegség. Utóbbi állapot létrejöhet úgy is, hogy tápot váltunk, és nem ízlik neki: a cicák nagyon válogatósak, inkább koplalnak, mint olyat egyenek, ami nincs ínyükre, ezért érdemes kicsi koruktól változatosan etetni őket, mert később nehéz lesz megszerettetni velük a vegyes kosztot. A túl zsíros étel nem szerencsés választás számukra!

A májdaganatok elsősorban idős állatoknál jelentkeznek.

A sziámi macska hajlamosabb a májbetegségekre, mint a többi fajta.

A májbetegségek tünetei: étvágytalanság, levertség, hányás, hasmenés, fogyás, sárgaság (az íny, a bőr és a szem sárga elszíneződése), a has duzzanata.

Az orvos különféle gyógymódok közül választhat: a diétás táplálástól a gyógyszeres kezelésen át a néha elkerülhetetlen műtétig.

A máj tud regenerálódni, ha a betegséget kiváltó okot meg tudjuk szüntetni. A jól emészthető fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és egyéb tápanyagokat

tartalmazó étrend csökkenti a bevitt mérgek mennyiségét, a máj terhelését. Jó, ha a táplálék rostban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag (B-vitaminok, C-, A-, D3-vitaminok, cink). A beteg macskát naponta többször, kis adagokban, friss étellel kell kínálni. Ha egyáltalán nem eszik, mesterségesen kell táplálni, mert az éhezés ront a helyzeten.

Gyakori májbetegség a zsírmáj (hepatolipidosis). Ez főként az idős, elhízott macskák betegsége. Mindig valami külső ok hatására jön létre, nem csak úgy „magától”. Amikor a macska valamilyen okból nem eszik, a máj zsírt halmoz fel, és ezzel tönkreteszi saját funkcióit, amiből mi azt észleljük, hogy az állat gyorsan fogy. Egy hét alatt akár a testtömege 25%-át elveszti. Hány, hasmenése van, lehangolt, szeme, füle és szája besárgul. A májsejtek károsodnak, lipidózis alakul ki, amely okozhat cukorbetegséget, pajzsmirigy-túlműködést, hasnyálmirigy gyulladást, rákot, és a vastagbélgyulladást is.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu