Connect with us

Macskabetegségek

A cica szívbetegsége

Ha egy macska szívhibával születik, általában korán elpusztul. A kevésbé súlyos esetek általában kezelhetők. Honnan tudható, hogy valami gond van kedvencünk szívével?

A szívbeteg macska lassabb, mint egészséges társai, fáradékonyabb. A szívizom- és szívkamragyulladás fáj, lázzal jár, étvágytalansággal, köhögéssel, mert a tüdő vizenyős. Az állat átmenetileg eszméletét vesztheti.

A cica normál szívritmusa: 120-140/perc. Vannak örökletes szívbetegségek is, ilyenkor a szív nem keringeti megfelelően a vért. Fehér, esetleg kékes nyálkahártya, általános gyengeség, szapora pulzus utalhat erre.

Szerzett szívbetegséget, szívüregtágulatot okozhat a taurin hiánya. A tápokat kiegészítik ezzel az aminosavval, így már alig fordul elő ez a betegség.

Macskák is kaphatnak trombózist. Ilyenkor egy vérrög elzárja az egyik fő eret, ami halálhoz vezethet. Tünetei: a hátsó lábak bénasága, hideg talpak, gyenge pulzus.

Heveny szívelégtelenség akkor alakulhat ki, ha a macska szíve gyenge, és hirtelen nagy fizikai terhelés éri. A vérnyomás leesik, a nyálkahártyák kékes árnyalatúak lesznek, a pulzus alig tapintható. A macska gyenge, aluszékony, előfordulhat hirtelen szívhalál is.

A szívelégtelenségnek létezik idült, állandósult formája is. A szív alkalmazkodik a betegséghez, de a véráramlás lassabb, ödémák keletkezhetnek. A cica fáradékony, rosszkedvű és sokat iszik. Pulzusa gyenge, nyálkahártyái fehérek, hűvösek a végtagjai, nehezen lélegzik. Ha mozog, köhög és megnő a hasa.

A tünetek nyugalmi állapotban is előjöhetnek, vagy fizikai terhelés során. Az előrehaladott szívgyengeség megállapítása nem nehéz.

Gyógyszeres terápiával sok esetben segíteni lehet a cicán, állapota stabilizálható, és a testsúly csökkentésével, pihenéssel, nyugalommal mi magunk is hozzájárulhatunk a gyógykezelés sikerességéhez.

A macskák egyik leggyakoribb, főleg idősebb állatokat érintő szívbetegsége a szívbelhártya- illetve szívbillentyűelfajulás. Egy ismeretlen eredetű kötőszöveti elváltozásról van szó. A deformált, merev szívbillentyűk nem zárnak rendesen. A tünetek sokszor gyengék, és csak más panaszok vizsgálatakor fedezi fel az állatorvos a betegséget. De, ha egy ilyen cicát erős fizikai megterhelés ér, el is pusztulhat.

A szívbelhártya- illetve szívbillentyűgyulladást baktériumok idézik elő, amelyek más szervek gyulladásából keletkeznek. Lázzal, fáradtsággal, étvágytalansággal jár, gyors a pulzus és a légzés. Gyakran vesegyulladás, szívizomgyulladás kíséri A cica életét sokszor még antibiotikumkúrával sem lehet megmenteni.

A szívizomzat különböző betegségek szövődményeképpen károsodhat. Ilyenek például a parvovírus okozta betegségek, a Lyme-kór, a pajzsmirigybetegségek.

A szívburok is megbetegedhet – általában vírusos vagy baktériumos gyulladások következtében. Nagytestű macskáknál gyakoribb ez a betegség, sok esetben gyógyítható szerencsére.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu