Connect with us

Macskabetegségek

A cicák bőrgyulladásának okai

Allergia, rüh, gombás fertőzés: sokféle oka lehet annak, ha a macskánk folyton vakarózik, és gyulladt a bőre.

Nemcsak az emberek körében gyakori az allergia, a cicák is szenvednek tőle. Ha állandóan vakaróznak, felmerül a gyanú, érzékenyek valamilyen anyagra. Ételféleségek és különféle anyagok (például a bolhanyakörv) is okozhatnak allergiás bőrtüneteket.

Sok cica allergiás a különböző fa-és fűfélék, illetve gyomok pollenjeire, a penészgombára, sőt a lakásban megtalálható háziporra is az lehet, akárcsak mi. Az atópia (belégzéssel a szervezetbe jutó, bőrtüneteket okozó allergia) kezelése nem egyszerű még akkor sem, ha rájövünk, mi az allergén anyag.

A táplálékösszetevők közül a csirke, pulyka, valamint a sertéshús fehérjéi okoznak általában problémát. A bőrgyulladáson kívül előidézhetnek emésztőrendszeri és légzőszervi gondokat is. A táplálékallergének nyolc hétig a szervezetben maradnak, ennyi idő múlva – szigorúan hipoallergén táppal etetve a cicát – diagnosztizálható egyértelműen az allergia.

A bolhacsípés is okozhat allergiás bőrgyulladást a cicán. A bolha egyébként azért is veszélyes, mert lárvái galandféregfertőzést okozhatnak. A bolhák

jellegzetes, törmelékes ürüléke kitapintható a cicán, a hónaljban és a faroktőnél elsősorban.

Ha a cica véresre vakarja magát, a szőre ritkul a gerincénél, akkor szinte biztos, hogy bolhás. A parazita ürüléke és nyála erős allergén, amely ekcémát, bőrgyulladást, majd valamilyen felülfertőzés miatt egyéb bőrbetegségeket okozhat.

Az erős viszketéssel járó rühösség a fülekben, ritkábban a fej más részein jelentkezhet. A rühatkák a külső hallójáratban tanyáznak, fülzsírral táplálkoznak, a hallójárat mélyén szaporodnak. A ténykedésüket könnyű észrevenni, a cica füle olyan, mintha zaccal lenne tele. A macska folyton vakarózik. A kezelés orvosi fültisztítás után fülcseppekkel történik.

A szintén gyulladással, viszketéssel járó gombás bőrbetegség fertőző, közös kefével, fekhelyek és hordozók által terjed. Tipikus esetben a macska pofáján, feje búbján, orrán, fülén foltokban jelentkezik a szőrhullás, és a bőr hámlik, pörkök képződnek rajta. Fontos a célzott kezelés, a fekvőhelyek, kedvenc helyek, használati tárgyak fertőtlenítése, a beteg állatokat el kell különíteni társaiktól.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu