Connect with us

Macskabetegségek

A cicák szembetegségei

Duzzadt szemhéj, alig nyíló szem, váladékozás, fehér vagy kék szín a szaruhártyán, látászavar, vérzés: haladéktanul forduljunk állatorvoshoz, ha ezeket tapasztaljuk, mert egyes szembetegségek vaksághoz is vezethetnek.

A szem sérülését leggyakrabban egy másik macska karma okozza. De kerülhet a szemükbe fűszál, kavicstörmelék, homok is.

Ilyenkor látszik a cicán, hogy fájdalmai vannak, könnyezik, hunyorog, a szemhéjak összezáródhatnak. Ha fertőzés lép fel, a szemhéj duzzadt, gennyes. Súlyos esetben a szaruhártya fekélyesedni kezd.

A leggyakoribb cicabetegségek egyike a kötőhártya-gyulladás. Ez a szemhéjak belsejét és a szemgolyót borító vékony szövetréteg gyulladása. Tünetek: akárcsak nálunk, a szem vörös, könnyezik, váladékos, a macska hunyorog, a szemhéjak félárbócon. Sokféle oka lehet a gyulladásnak: valamilyen baktériumfertőzés, felső légúti vírusfertőzés, calicivírus, chlamydia, allergia, szembe került idegentest, irritáció, szemféreg.

Ha herpeszvírus támadja meg a szemet, akkor kétoldali a gyulladás, míg a chlamydia először csak az egyik szemen jelentkezik, majd egy hét elteltével a másikon. A kölyökmacskák különösen érzékenyek erre a kórokozóra. Enyhe kötőhártya-gyulladás esetén cicáknál is hatásos a tömény kamillateás lemosás, váladékeltávolítás. Sose nyúljunk szennyezett vattával a másik szemhez. Ha nem mutatkozik javulás, vigyük orvoshoz.

A szem szaruhártyája károsodhat sérüléstől vagy baktériumfertőzéstől, macskanáthától. Ilyenkor kékes, majd fehéres színűvé válik, homályos, mintha hályog lenne rajta. Az egyszerű szaruhártya sérülések gyorsan meggyógyulnak, de, ha fertőzés okozza, fekélyesedés vagy a szem belső részeinek gyulladása lehet a szövődmény. A perzsamacskáknál néha elhalt sejtekből képződő fekete folt jelenik meg a szaruhártyán, ami könnyezéssel és később kötőhártya gyulladással jár együtt.

A szem egyéb részei – a szivárványhártya, az érhártya és a hozzá csatlakozó izmok – is megbetegedhetnek, ha a szemet sérülés éri, a szaruhártya elfekélyesedik, valamilyen fertőzés lép fel, például fertőző hashártyagyulladás vagy toxoplazmózis.

A recehártya-gyulladásnak sokféle oka lehet: például tuberkulózis vagy toxoplazmózis. Nagy ütés következtében a retina egy része leválhat, ami részleges vakságot eredményez.

A macskáknak is lehet hályog a szemén. A zöldhályog (glaukóma) miatt a szem megduzzad, a belső nyomás nő benne, a szaruhártya fátyolos, fehér illetve kékes, a szemgolyó megnagyobbodik, az állat nyugtalan vagy aluszékony. Kialakulásának oka lehet egy belső vérzés, gyulladás vagy daganat, ami miatt a szem szöveteiben lévő folyadék nem tud távozni. Akár órák alatt vaksághoz vezethet, és fájdalmas, szemben a szürke hályoggal, ami a szemlencse betegsége, és lassabban alakul ki. Az állat homályosan lát tőle, gyakori, különösen az idős és cukorbeteg macskáknál, kezelése műtétileg lehetséges.

A glaukómát a kiváltó okok függvényében kezelik, szemcseppel, műtéttel.

Az öreg cicáknak néha homályosnak tűnik a szemlencséje, de ez nem jelent feltétlenül hályogot, lehet, hogy csak a szemlencsék fénytörő képessége változott meg.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu