Connect with us

Macskabetegségek

A macska alsó-hugyúti betegségei

Az egyik leggyakoribb macskabetegség az alsó húgyutak gyulladása. Elsősorban a túlsúlyos, fiatal állatoknál jelentkezik, idősebb korban ritkább. Árulkodó jel, ha a cica gyakran jár a macskavécére, és annak ellenére, hogy sokáig próbálkozik, nem igen sikerül pisilnie, és közben fájdalmasan nyávog.

A húgyhólyaggyulladás nőstényekben és kandúrokban is gyakori (de a húgycső elzáródása elsősorban a hímek betegsége a hosszú húgycső miatt), és független az ivartalanítástól. (Korán ivartalanított kandúrok esetében a pénisz kisebb lehet, a benne futó húgycső pedig szűkebb, ezért hajlamosabbak lehetnek a húgykövek okozta elzáródásra.)

A húgyhólyag gyulladás kialakulásánál fontos szempont, hogy kijárós-e a cica. A szabad mozgás és a saját vadászterület megelőzheti a betegség kialakulását, amelyben, azt feltételezik, a stressz komoly generátor.

Honnan ismerhető fel a gyulladás? Sok macskánál az az első jel, hogy nem a macskavécére jár, hanem inkább valamilyen szilárd felületre, konyhapultra, fürdőkádba. Nem azért, mert „rossz”, hanem azért, mert fáj neki a pisilés.

A vizelet véres, zavaros, vagy egyáltalán nincs, ha a húgycsövet elzárta a gyulladás miatt létrejövő húgykő, homok. Életveszélyes problémáról van szó, ha ilyesmit észlelünk, érdemes azonnal állatorvoshoz menni.

Ha a macska képtelen üríteni, a vizelet leszívásával kerülhető el egy esetleges hólyagrepedés, mérgezés, vesekárosodás. Ezután az orvos altatásban húgycsőkatétert helyez be, hogy a vizelet szabadon távozhasson.

Sajnos ez a betegség gyakran kiújul. Ha az elzáródás megismétlődik, műtéttel a kandúrok húgycsövének utolsó szakasza kiiktatható, így az életveszélyes állapot kialakulása megelőzhető.

Az elzáródás forrása az úgynevezett steril húgyhólyaggyulladás, ami idültté válhat, és kövesedést okozhat. Általában nem hat ellene az antibiotikum, mert 98%-ban nem bakteriális eredetű a gyulladás – azért hívják steril gyulladásnak. Kialakulásában, mint már említettük, feltételezhetően nagy szerepet játszik a stressz. Stresszt okozhat egy költözés, egy új családtag, az inger- és mozgásszegény környezet, az elhízás, az, ha több cica van egy lakásban, és kevés az alomtálca, vagy nem cseréljük elég gyakran az almot, netán erős fertőtlenítőszerrel mossuk ki a tálcát stb.

Elhanyagolt esetben elszaporodhatnak a hólyagban a kórokozók is, a gyulladás miatt pedig ideális körülmények jönnek létre a húgykövek kialakulásához.

A homokszerű szemcsék bekerülve a húgycsőbe, elzárhatják a vizelet útját. Ha nagyobb húgykövekké nőnek, műtéti úton kell eltávolítani ezeket.

A beavatkozást a macskák általában jól viselik, és hosszú távon életet menthet.

Az alsóhúgyúti fertőzésekre hajlamos cicát gyógytáppal érdemes etetni, amely gátolja a kőképződést, de idős és vesebeteg cicáknak ezek a tápok nem jók! Érdemes figyelni az esetleges stresszfaktorok kiszűrésére.

A betegség egyik gyakori szövődménye a hólyagrenyheség, ami nehezíti a vizelést. Kezeléssel az izomtevékenység helyreállítható.

Vesekárosodás akkor lép fel a betegség hatására, ha a vizeletürítés tartósan akadályozott. Megfelelő terápiával a vesék működése visszaállítható.

A visszaesés esélye megfelelő gyógyszerekkel is csökkenthető.

Fontos, hogy a betegségre hajlamos állat eleget igyon. A sok víz hígítja a vizeletet, csökken a kövek kialakulásának valószínűsége. Mindig legyen

bőségesen friss ivóvíz az itatóban. Ha a macska nem iszik belőle, érdemes megpróbálni csapból folyó vízzel itatni.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu