Connect with us

Macskabetegségek

A szőrhullás okai

A macskák, akárcsak a kutyák, évente kétszer (tavasszal, és ősszel) váltanak szőrzetet: a szobacicák és kerti barátaink egyaránt. Ez természetes folyamat, ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a szőrhullás betegséget jelez.

A cicák egy része tavasszal két hét alatt megszabadul a téli bundafeleslegtől, de akár két hónapig is eltarthat a vedlés. Augusztus vége felé kezd ismét felszaporodni a szőrzet, ezt a folyamatot lehet segíteni különféle étrendkiegészítőkkel, nyers tojás sárgájával. A növényi olajokat, lazacolajat, omega-3-zsírsavat, esszenciális, és többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat (A-, E-, D- és B-vitaminokat) és nyomelemeket (cink) tartalmazó készítmények is segítik a megújulási folyamatot.

A többszörösen telített zsírsavak fontosak a macskáknak, de szervezetük nem tudja előállítani ezeket. Ha odafigyelünk a táplálkozásukra, egészségesebb lesz a bőr, és fényesebb a szőrzet. Az A-vitamin hiánya bőrelváltozásokat okozhat, a cinkhiány esetén a szőr töredezik, fénytelen.

Az egészséges szőrzet érdekében naponta fésüljük át macskánk bundáját, vágjuk ki az összecsomósodott részeket.

Hosszú szőrű cicák esetében a vedlés időszakában, amikor csökken a bőr természetes védekezőképessége, erős lehet a szőrhullás, illetve a korpásodás. Rendszeresen fésüljük az állat bundáját, mert a csomókban lógó szőr alatt a bőr nem tud szellőzni, begyulladhat, kisebesedhet.

Ajánlatos tavasszal is elvégeznünk a bolhairtást és a féregtelenítést is. Fontos a levegőztetés, mert a nap elősegíti a D-vitamin termelődését.

Gubancos, rasztás szőrzet esetén érdemes szakemberhez vinni a cicát, aki rendbe teszi a bundáját. A fürdetéssel megszabadulhatunk a bent ragadt szőröktől, és a bőr vérkeringését is fokozzuk, ami gyorsítja az új szőr kinövését.

A fénytelen, zsíros szőrzet, a hámló bőr többféle problémára utalhat, akkor is, ha a cica amúgy egészségesnek tűnik. A dagi cicák hátán gyakori a zsíros sáv – nem tudják tisztán tartani, mert nem érik el.

A vedléstől eltérő, erős, foltos szőrhullás szintén figyelmeztető jel. Oka lehet: az alultápláltság, a bolhaallergia vagy a stressz (új családtag, költözés, új állat a lakásban stb.) . A cica szőrhullását kiválthatja még a rühösség, az atkásság, valamilyen baktériumos vagy gombás fertőzöttség, autoimmun és endokrin (hormonális) eredetű betegség, például a pajzsmirigy zavara.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu