Connect with us

Macskabetegségek

Chlamydia-fertőzés cicáknál

A Chlamydia-fertőzés zoonózis, azaz minket, embereket is megfertőzhet egy beteg cica. Ezért is fontos, hogy oltsuk ellene.

A Chlamydia nevű mikroorganizmusok a macskákban kötőhártyagyulladást, néha tüdőgyulladást okoznak.

Gyanúra ad okot, ha a kötőhártyagyulladás egyoldali, és csak egy hét elteltével válik kétoldalivá, és gennyessé. A kötőhártya duzzadt és vörös, fáj a cica szeme, a szemhéjak összetapadnak. Van, hogy be is náthásodik, folyik az orra, tüsszög, köhög, belázasodik. A macskák kötőhártya-gyulladása az esetek kb. 30%-ában chlamydiosis következménye

A kombinált vakcinával megelőzhető a betegség, a kölyköknek legkorábban 9–12 hetes korban adható, ismételni kell, majd évente egyszer megint. Azért is fontos, hogy védjük kedvenceinket a kórokozótól, mert mi is megbetegedhetünk tőle.

A chlamydia kórokozója egyébként igen életképes, mindenféle testváladékkal és a levegő közvetítésével is terjed, és az összes emlős- és madárfaj fogékony rá. Vemhes macska a kölykeit is megfertőzi, így ők eleve kötőhártya-gyulladással születhetnek.

Az ember legtöbbször papagájtól, kacsa, pulyka levágásakor, galamboktól, ritkábban beteg macskától fertőződik. A betegség sokszor tünetmentes, de járhat lázzal, fejfájással, végtag- és mellkasi fájdalommal, tüdőgyulladással, májmegnagyobbodással. Antibiotikummal kezelhető a betegség – nálunk is, cicáknál is. Ha azonban nem törődünk vele, hosszú hetekig elhúzódhat. A kötőhártya-gyulladás szemkenőcsökkel jól gyógyítható.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu