Connect with us

Macskabetegségek

Előrebukó harmadik szemhéj

A macskáknak velünk ellentétben van egy harmadik szemhéjuk is, amely normális esetben a szemzugban bújik meg. Gond akkor van, ha például egy sérülés következtében, a harmadik szemhéj előreesik, láthatóvá válik.

A harmadik szemhéj – pislogóhártyának is hívják – a belső szemzugban található, és egy rugalmas, izmos hártya voltaképpen. Feladata az, hogy nedvesen tartsa a szemgolyót, védje a kötőhártyát. Ha egyik oldalon esik csak előre a harmadik szemhéj, akkor valószínűleg sérüléséről van szó. De betegség is állhat a háttérben, ebben az estben azonban mindkét szem érintett.

A jelenség oka lehet például a férgesség. De kísérhet minden olyan betegséget, ami fogyással jár. Az élősködők illetve valamilyen kórokozó okozta tápanyagelvonás (hasmenés) és a vérszegénység velejárója lehet a pislogóhártya előreesése.

Tapasztalható még: leukózisnál, macska-AIDS esetén, fertőző hashártya-gyulladásban, veseelégtelenségnél, májfunkciós zavarokban, pajzsmirigy túlműködésnél, cukorbetegség hatására.

Mérgezés okozta vérvesztés következtében is kialakulhat.

Állhat a héttérben szemfertőzés, ha a gyulladás ráterjed a harmadik szemhéjra is. Gyakorta előfordul, hogy a cicának belemegy valami a szemébe, és az apró tárgy beleragad a pislogóhártya mögötti tasakba. Ilyenkor csak a sérült szemen látható a szemgolyót szinte teljes egészében beborító hártya. A szemgolyó szinte láthatatlan, a szemet gennyes-véres váladék fedi. Vigyázat, hasonló tünete van a szaruhártya-sérülésnek! Ezt például a kandúrok okozzák egymásnak verekedés közben. Illetve hasonlóképpen nézhet ki egy herpeszvírus okozta fertőzés is. A szaruhártyafekély a szem elvesztését okozhatja, úgyhogy vegyük komolyan, vigyük orvoshoz a cicát!

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu