Connect with us

Macskabetegségek

Figyelem: hőguta!

A kutyák kapcsán sokszor figyelmeztetnek a szakemberek: ne hagyjuk őket autóban, tűző napon. A cicákra természetesen ez ugyanúgy vonatkozik, könnyen hőgutát kapnak.

A macskák is csak a tappancsaikon át képesek izzadni, így a túlhevülés ellen leginkább lihegéssel védekeznek, és nyalogatják magukat, mert a szőrről elpárolgó víz is segít a testük hűtésében. Ha azonban nagyon meleg van, és még a páratartalom is magas, a szervezetük könnyen túlhevül. A cicák rosszabbul bírják a meleget, mint mi emberek, különösen a perzsamacskák vannak veszélyben a kánikulában.
[trx_image url=”http://petdr.hu/wp-content/uploads/2017/08/hoguta-300×188.jpg” align=”right” shape=”square” top=”inherit” bottom=”inherit” left=”inherit” right=”inherit”]
(Az egészséges macskák testhőmérséklete 38,2-39,2 C a végbélben mérve. 40.5 C fok felett károsodhatnak a különböző szervek (a szív, a máj, a vese, a hasnyálmirigy, az izmok, az idegrendszer és véralvadási zavarok léphetnek fel. Hőguta esetén tehát alapos vizsgálatra van szükség, nem elég lehűteni a cicát.

Fontos tudni, hogy nemcsak nyáron veszélyes az autóban (ketrecben, napon, forró lakásban) hagyni egy állatot. Ha kint 15-20 fok van, és süti a nap az autót, óránként 4-5 C fokkal emelkedik az utastér hőmérséklete, az állat lihegése miatt pedig a páratartalom nő, a levegő fogy. A nyári meleg akár pár perc alatt végezhet a cicával, kutyával!

Hőguta esetén az állat hangosan zihál,negyven fok feletti a hőmérséklete, szapora a szívverése, gyenge, remeg, a nyelve vörös, később szürkés, csorog a nyála, hány, esetleg hasmenése van, vérzik az orra, végső stádiumban elájul, kómába esik és meghal.

Ha az a gyanúnk, hogy hőgutát kapott, gyorsan vigyük árnyékba, hűvösebb helyre. Terítsünk rá nedves törölközőt, és vigyük állatorvoshoz. Jéghideg vízzel locsolni, jéggel hűteni tilos az állatot! Ha nem iszik magától, ne erőltessük, ne öntsünk vizet a szájába.

Fontos a megelőzés: utazáskor jól szellőző szállítóládára van szükség, fémketrecre. Beteg állatot semmiképpen se tegyünk ki magas hőmérsékletnek. Az ivóvizet meleg napokon gyakran kell cserélni. A kijárós cicákat érdemes benntartani a nagy melegben, de ne zárjuk be őket egy szobába, engedjük, hogy járkáljanak a lakásban, megtalálva a számukra leghűvösebb helyet.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu