Connect with us

Macskabetegségek

Ízületi kopás cicáknál is!

Elsősorban a kutyák kapcsán szokás artrózisról (ízületek kopása) illetve diszpláziáról (ízületek illeszkedési hibája) beszélni, pedig a nagyobb testű, idősebb macskákat is érintik ezek a deformitások.

Ha a cica sántít, látszik rajta, hogy fájdalmas számára a mozgás, sokat fekszik, akkor el kell vinni az állatorvoshoz, aki röntgenvizsgálattal (altatásban végezhető) megállapítja a baj eredetét.

Az ízületi betegség lehet gyulladásos (heveny, krónikus) és degeneratív (ilyen például az ízületi kopás / artrózis).

Az artrózis oka is lehet egy gyulladásnak, és okozhat is gyulladást.

A macskáknál nagyon gyakori az ízületi kopás, az idősebb cicák szinte mindegyikét érinti. A porckopás oka sokféle: lehet genetikai (örökletes

csípőízületi-diszplázia, porckopásra való hajlam), vagy baleseti, ezen kívül fertőző ízületi gyulladások, autoimmun betegségek nyomán is kialakulhat.

A túlzott terhelés fontos veszélyfaktor: macskáknál ez elsősorban a túlsúlyt jelenti.

Mivel az ízületek közötti porcréteg idővel egyre rugalmatlanabb, az artrózis idős korban gyakoribb. De, ha egy ízületi betegség kezeletlenül marad, és sokáig fennáll, akkor szinte biztos, hogy hosszabb távon artrózishoz vezet akár fiatal állatoknál is.

A diszplázia genetikai eredetű kórkép, a deformitás lényege az, hogy az ízületi felületek, általában a combcsont és a medencecsont hibásan illeszkednek egymáshoz.

Ha a cica sántítani kezd, kíméli magát, merev a mozgása, különösen reggel, nem jár ki a kertbe, kerüli a felugrást, és pár nap alatt sem látunk változást, akkor vigyük állatorvoshoz.

A csípőizületi diszplázia egyes formái műthetők fiatal korban, és így elkerülhető, hogy romoljon az ízület állapota, és nőjön a fájdalom.

Sokat tehetünk mi magunk is a betegség kialakulása ellen. A túletetés nem jó, hirtelen növekedéshez és az ízületek rendellenes fejlődéséhez vezet. Egy örökletes diszpláziát nem tudunk „elmulasztani”, de a tünetek súlyosságát befolyásolhatjuk.

Nagytestű macskák sántaságát nemcsak ízületi betegség okozhatja, hanem általában nagytestű cicáknál térdficam is. A térdkalács középső, belső részének ficama születési rendellenesség, az oldalirányú ficam általában valamilyen baleset következménye.

Röntgen vizsgálattal állapítható meg a baj forrása. A ficam műtétileg orvosolható, és fontos is, hogy orvosolják, mert a növekedésben lévő macskáknál deformálódhat az egész láb.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu