Connect with us

Macskabetegségek

Macskabolha

Nemcsak a kijárós macskák fertőződhetnek meg, hanem a szobacicák is, mert akár mi magunk is bevihetjük a bolhákat a lakásba a ruhánkon. Kiirtani nagyon nehéz az élősködőket, pláne, ha nagyon elszaporodnak, és a macskabolha minket is csíp.

Nincs bolhaszezon, mindig résen kell lenni egy felelős macskatartónak. Fontos a megelőzés (bolhanyakörvvel, cseppekkel) egész évben, mert, ha egyszer megszállták az otthonunkat a paraziták, nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Fontos: a kutyák számára kifejlesztett készítmények egy része veszélyes a cicákra, mindig figyeljünk a használati útmutatóra.

Bolhásságra utalhat a vakarózás, a nyugtalanság, a bolhás állatok sebesre vakarhatják magukat, ha pedig allergiásak a bolha nyálára, akkor néhány csípés is elég, hogy nagy, pörkös, sebes, kopasz területek alakuljanak ki jellemzően a gerinc háti-ágyéki szakaszán. A sérült bőr könnyen felülfertőződik baktériumokkal és gombákkal. Súlyos esetben a cica vérszegény lesz.

A bolhák láthatók szabad szemmel is (2-6 mm hosszú, sötétbarna rovarok, nincsen szárnyuk) – sőt ürülékük (szénporszerű törmelék) is felfedezhető a szőrben, leginkább a fejen, az állon, a hónaljban és a faroktőnél – eltávolításuk azonban nehéz, mert nagyon gyorsak, és akár fél métert is képesek ugrani

A bolhák nagyon szaporák. A nőstény áldozatára feljutva rögtön vért szív, és két napon belül párosodik is. Szervezetében található egy spermatároló rekesz, így, ha egyszer talál magának egy hímet, egész életén keresztül megtermékenyített petéket tud lerakni, naponta úgy ötvenet. A peték a gazdaállatról leesnek, és szétszóródnak a lakásban. Pár nap és kikelnek a lárvák, amelyek elbújnak a repedésekben, de imádják az ágyneműt, a szőnyeget, a sötét zugokat – a fényt kerülik. A lárvákból bábok lesznek, és ha egy kutya vagy macska arra jár, azonnal kikelnek, és ugranak. (Ha nem jár arra egyik sem, akár fél évet is kihúz a parazita vér nélkül, szerves maradványokat eszegetve.)

Olyan bolhaírtó szert válasszunk, amely könnyen használható, nem csak bolha, hanem egyéb külső élősködőkre is hat, nem környezetszennyező, és ne legyen veszélyes az állatra és az emberre. Súlyos esetekben speciális fürdetőt is be lehet vetni. Ha bolha elleni nyakörvet használunk, akkor a felhelyezés után egy napon belül elpusztulnak a cicán lévő bolhák, és a nyakörv körülbelül 6-7 hónapig védelmet ad az élősködők ellen.

A cseppentős készítmények 4-6 hétig hatásosak. Fontos, hogy egy flakon teljes tartalmát egyetlen állat kapja. Az egy háztartásban élő összes állatot kezelni kell (a kutyát is, ha a macska bolhás, mert elkaphatta ő is), és a lakást, autót, textileket stb. is parazitamentesíteni kell, különben fennáll a visszafertőződés veszélye.
Jó, ha tudjuk, a környezetünkben lévő bolhák mindössze öt százaléka tartózkodik egyszerre az állatokon, a többi a lakásban bujkál, amíg meg nem éhezik, ezért kell nagyon alaposan kitakarítanunk. A macska fekhelyét fertőtleníteni kell. A bábokat porszívóval szippantsuk fel a szőnyegekről, a porzsákot pedig dobjuk a kukába. A padló réseit kezelni kell, vannak bolhairtásra szakosodott vállalkozások, amelyek súlyos esetben végigpermetezik a lakást, de mi magunk is próbálkozhatunk bolhaporral vagy más készítménnyel. Olykor több hónap, és több nagytakarítás is szükséges lehet ahhoz, hogy véglegesen meg tudjunk szabadulni a bolháktól.

A bolhairtás mellett a cica kapjon féreghajtót, mert a bolhák galandférget hordozhatnak, amellyel megfertőzhetik a macskát és minket is!

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu