Connect with us

Macskabetegségek

Megmérgezték a cicámat?

Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy csavargó természetű kedvenceink megesznek valamit, amit nem lett volna szabad. Melyek a mérgezés tünetei, és mit tegyünk a macskával, ha gyanús, hogy ártalmas anyag került a szervezetébe?

A mérgezés leggyakrabban hányással, hasmenéssel jár. Az állat szédeleg a kiszáradástól. A felszívódott méreg különféle szerveket károsíthat, így a további tünetek sokfélék lehetnek.

Nagyon sok múlik azon, milyen gyorsan kapcsolunk és cselekszünk. Mielőbb vigyük állatorvoshoz az állatot! Hánytatni csak akkor próbáljuk, ha a szakember ezt tanácsolta.

Fontos, hogy először is tisztázzuk, milyen méreghez fért hozzá a cica, mert ettől függ a kezelés.

Ha a szőréről nyalt le valamilyen vegyszert, élősködőirtót, akkor fürdessük meg, és töröljük szárazra, majd vigyük orvoshoz.

Gyakori, hogy a patkányméreg okozza a bajt, ez vérzékenységgel, fakó nyálkahártyával, sárgasággal jár. A fagyálló is sokszor mérgez meg cicákat, ezt a fajta mérgezést a mozgásán lehet látni, a hátsó végtagok lebénulnak, izomgörcsök jelentkeznek. A veseelégtelenségre a vizelet hiánya hívja fel a figyelmet.

A növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés nyálzással, remegéssel, izomgörcsökkel jár.

A csigaméreg lázat is okoz.

Ha a cica mérgező növényt evett, például liliomot, vagy rododendront, akkor idegrendszeri tüneteket észlelünk, véres hasmenést, véres vizelést, sárgaságot.

Szőlő-, csokoládé- és mazsolamérgezés (!) is előfordult már macskáknál, veseelégtelenséget okozva.

A mi gyógyszereink is megbetegíthetik a cicánkat: altatók, nyugtatók bódultságot okoznak, a paracetamoltartalmú lázcsillapítók légzési nehézséget, sárgaságot, véres-sötét vizeletet.

A lila nyálkahártya nitrit- illetve nitrtátmérgezésre utalhat.

Vannak olyan bolhairtók, amelyek a kutyánkra alkalmazhatók, a macskára azonban nem, mert súlyos mérgezést okozhatnak, görcsös állapotot.

Ha sav vagy lúg került a bőrére, a kimart szőrzet árulkodik a balesetről, ha lenyelte a maró anyagot, akkor az állat hány, megy a hasa, károsodott a nyálkahártyája.

Ha gyanús, hogy mérgezésről van szó, de nem tudjuk, pontosan mi okozza a bajt, akkor hányásból, vérből, vizeletből toxikológiai vizsgálat végezhető. Ha megtaláljuk a mérgezés feltételezett forrását, akkor vigyünk magukkal mintát az állatklinikára.

Kezelés a méreganyag ismeretében lehetséges, addig csak a tüneteken lehet enyhíteni, ami folyadékpótlással és a méreganyag további felszívódásának megakadályozásával párosul, leggyakrabban hánytatással, hashajtással.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu