Connect with us

Macskabetegségek

Multicisztás vesebetegség (PKD)

Egy örökletes betegségről van szó, amelytől elpusztulnak a veseszövetek. Elsősorban a hosszú szőrű és a perzsa macskáknál fordul elő, fontos lenne a tenyészetekben a genetikai szűrés.

A PKD1 gén okozza a megbetegedést, amely már a tünetmentes időszakban, kölyökkorban is látszik az ultrahangfelvételeken: egészen kicsi, folyadékkal teli ciszták formájában. A diagnózis mindazonáltal nagy biztonsággal 9-10 hónapos korban állítható fel.

A betegség hétéves kor körül lobban be igazán. Addig a vesék mérete normális. A ciszták száma és mérete azonban nő, lehetnek 1 milliméteresek de egy centisek is, és gyakran hasonló hólyagok jelennek meg más szervekben is, például a hasnyálmirigyben, a májban és a méhben.

Idővel a veseműködés romlik, a vesefunkció folyamatosan csökken, felszaporodnak a mérgek a szervezetben.

A cica étvágytalan, rosszkedvű. lefogy, alig pisil. Kísérő tünet lehet a hányás is. Súlyosabb esetekben leáll a veseműködés, és az állat elpusztul.

A betegség kialakulása sajnos nem előzhető meg a hibás gén jelenléte esetén, és gyógymód sincs rá, de lassítható a kártékony folyamat a megfelelő diéta betartásával, a fehérjék, az elektrolitok és a folyadék pótlásával.

Gyógyszeres kezeléssel és méregtelenítő terápiával enyhíthetők a krónikus veseelégtelenség, és a vérszegénység tünetei.

A PKD1 gént hordozó cicák több mint a felében ki fog fejlődni a betegség, úgyhogy tenyészteni nem szabad őket. A vizsgálatot a száj nyálkahártyájáról történő mintavétel alapján végzik el.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu