Connect with us

Macskabetegségek

Szívizom-elfajulás (HCM) cicáknál

Sajnos nem gyógyítható – de szűrhető! – ez az olykor évekig lappangó betegség, és, ha kezelik, kedvencünk élete meghosszabbítható!

A HCM nem csak az idős cicák szívbetegsége, bármikor jelentkezhet, de veleszületett kór is lehet, a Maine Coon cicáknál az átlagosnál gyakoribb.

A lényege az, hogy a kezdeti szakaszban a szív megduzzad, megnagyobbodik, begyullad és bevérzések alakulnak ki szívizomban. A későbbiekben a megnagyobbodott szívben az izom helyén hegszövet vagy más rugalmas szövet nő, a szív erőlködik, még tovább duzzad. A végső stádiumban a szívizom-elfajulás következtében szívroham és hirtelen halál következik be.

Hogy mi a betegség kiváltó oka? A kutatók szerint vírusfertőzés, allergia, valamilyen mérgezés és taurin-hiány is okozhatja, de örökletes is lehet.

A tünetek változatosak. Légzési nehézséget tapasztalhatunk, ha a tüdőben és a hasüregben folyadék halmozódik fel, a keringés lassulása miatt vérrögök keletkezhetnek.

Enyhébb esetekben az állat „csak” fáradt, étvágytalan, lefogy.

Súlyosabb stádiumban gyakori az ájulás, a cica lába és a füle hideg – szintén a rossz keringés miatt.

A diagnózist labor-, röntgen- és EKG-vizsgálat előzi meg. Pozitív eredmény esetén a beteget alacsony só- magnézium- és káliumtartalmú diétán kell tartani, vízhajtózásra és szívgyógyszerekre is szükség lehet. A cicának nyugalmas környezetet kell biztosítani.

Tenyésztőknek erősen javallt genetikai teszttel szűrni a betegséget, mert nem gyógyítható, csupán a cica életét lehet meghosszabbítani.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegségek

Új cica a háznál

Dr. Nándorfi Zoltán az újdonsült cicával kapcsolatos teendőket magyarázza el nekünk.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu