Connect with us

Kutyabetegségek

Húgykövesség

Kedves Gazdi! Mindig ad elegendő friss vizet a kutyájának? Sokan nem is gondolnák, de ez nagyon fontos a betegség-megelőzésben is. Ha kutyánk kevés ivóvízhez jut, akkor a vizelet is kevés és koncentrált lesz, így hamarabb alakulhat ki például húgykövesség. Természetesen más okok is szerepet játszhatnak e kórban, mint például bakteriális fertőzések, vizeletpangás, anyagcsere-zavar, nem megfelelő takarmányozás, illetve egyéb okból fennálló húgyúti gyulladások. Míg a húgyhólyag gyulladása többnyire a nőstény kutyákat érinti, a húgykövesség inkább a kan kutyáknál fordul elő. Húgykövek a húgyutak teljes hosszán szinte bárhol képződhetnek. Méretük a homokszemcse nagyságától a több centiméteresig terjedhet. Nem csak a méretük, de az összetételük is változatos. Leggyakoribb húgykőtípusok a struvit (baktériumok okozzák), az oxalát (ezt pl. mesterséges vizeletsavanyítók idézik elő), a szilikát-típusú húgykövek (táplálási hibák esetén). Előfordulhat még ún. cisztin-kövesség, urát-kövesség, és ritkán kalcium-foszfát összetételű húgykő, utóbbi utalhat anyagcsere-zavarokra, amely esetén érdemes tovább is vizsgálni az állatot. A húgykövesség tünetei hasonlóak a húgyhólyag gyulladáséhoz: nehézkes, gyakori próbálkozásokkal is csak kevés vizeletet képesek kipréselni az állatok. A húgykövek elzárhatják a húgyutakat, a húgyhólyag és a húgycső megrepedhet, kialakulhat húgyvérűség vagy akár vesemedence-gyulladás. Utóbbi esetben az állat levert, mozgása kötött, étvágytalan, vizelete bűzös. Ilyen tüneteknél érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, mert kutyánk nagyon rövid idő alatt életveszélyes állapotba kerülhet. A húgykövesség megszüntetése után – amely lehet gyógyszeres kezeléssel de akár műtéttel is a kő méretétől és összetételétől, továbbá a kutya állapotától függően –, mindig tartsuk be az állatorvos által javasolt tartási, takarmányozási módot, esetleg diétát és gondoskodjunk elegendő friss ivóvízről!

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kutyabetegségek

Egyre gyakoribb a cukorbetegség a kutyáknál

Az állatorvosok azt vették észre, hogy a kutya tulajdonosok több mint fele nem is tudja, hogy négylábú kedvence is szenvedhet cukorbetegségben, pedig ez az egészségügyi rendellenesség egyre gyakoribb a kutyáknál és a hobbi állatoknál. Azonban ez a betegség is megelőzhető, odafigyeléssel és jól kezelhető informáltsággal.

Az orvosi statisztika szerint minden századik kutyát érinti a diabétesz és ez a szám folyamatosan növekszik. Hasonlóan, mint az embereknél ennek a betegségnek a kialakulásához számos ok vezethet. Többek között az elhízás, az immunrendszeri rendellenességek, a hormonális zavarok, illetve a hasnyálmirigy gyulladása. Ezen felül ugyan úgy, mint a gazdiknál, a környezeti hatások is szerepet játszhatnak ennek a betegségnek a kialakulásában.

Leginkább a nőstény kutyák veszélyeztettek, négyszer több nőstény kutyát érint a cukorbetegség, mint hímet. Ennek oka, a hormonháztartásban rejlik, de ivartalanítással megelőzhető a betegség. A nem ivartalanított szukák kétszer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint kanok. Fontos, hogy bizonyos kutyafajtáknál gyakoribb a diabétesz, ilynek például: az uszkárok, a spánielek, a tacskók, a terrierek. A gazdák odafigyeléssel már korán észlelhetik a tüneteket, ami mindig rendkívül fontos. A betegség kialakulásakor a szokásosnál gyakoribb a vizelés és az állat feltűnően sokat iszik, emellett megnövekedett étvágy, illetve látványos testsúlycsökkenés is észlelhető, valamint rendezetlen bunda vagy bágyadt viselkedés is előfordulhat. Aki ezeket a tüneteket tapasztalja, igyekezzen felkeresni állatorvosát, de mindenképpen figyeljen arra, hogy ne hizlalja el kedvencét!

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

A tél veszélyei: Emberkísérlet a kutyákért

Emberkísérlet a kutyákért

Dr. Ernie Ward Egyesült államokbeli állatorvos ismét egy merész, figyelemfelhívó tettével irányította rá a figyelmet egy a kutyákat gyakran érintő jelenségre. Ezúttal a hideg téli időjárásban egy kutyaházban töltött több órát, hogy szemléltesse, ezt egy emberi szervezet hogyan viselné el és meggyőzze azokat a gazdákat, akik nulla fok alatt sem engedik be az ebeket lakóházukba.

A kutyák ügyvédje nevet méltán érdemelte ki Dr. Ernie Ward amerikai állatorvos, aki tavaly nyáron az autóban hagyott kutyákra kívánta felhívni a gazdák figyelmét. Akkor első alkalommal is ő maga volt a kísérleti alany, ugyanis az állatorvos a tűző napon álló gépjárműbe zárta magát és folyamatosan figyelte az életfunkcióit, az akcióját pedig videóra vette és a legnagyobb videó megosztón mások számára is elérhetővé tette. Ezúttal azt próbálta ki, mutatta meg, hogy egy eb mit élhet át a kutya házban, amikor az időjárás mínusz fokokra hűl. „Az múltkori kísérletnél az egyetlen vágyam az volt, hogy kijussak az autóból. Itt viszont, a hideg kutyaházban egy ponton túl már mozdulni sem bírtam, csak feküdni” – mondta az állatorvos.

Bevallása szerint a legfőbb célja a kimerítő és embert próbáló kísérlettel az volt, hogy az ő szenvedésén okulva egyre több kutyatulajdonost meggyőzzön arról, hogy azok engedjék be az otthonukba kutyájukat, amikor az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik.

Dr. Ward mindössze négy órát bírt ki a kutyaházban, ahonnan félóránként jelentkezett be és mondta el, hogy éppen milyen állapotban van. A kísérlet végére a testhőmérséklete a kifejezetten ilyen időjárási körülményekre készült kabátban és a puha takarók ellenére is 34,4 celsius-fokra hűlt, ekkor már a beszéd is gondot okozott neki és folyamatosan vacogott. A kísérletből az is kiderült, hogy a kutyaház belső hőmérséklete szinte egyáltalán nem változik attól, hogy abban egy élőlény tartózkodik. Lényegében párhuzamos hűlt benne a levegő a külső hőmérséklettel együtt.

Tovabb

Kutyabetegségek

Fogkő eltávolítás – kutya

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu