Connect with us

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

Az ősz veszélyei: Kullancsveszély!

Ha hiszed, ha nem, a kullancsok nyáron viszonylag pihennek, azonban ősszel teljes erővel támadnak.
A hazánkban élő kullancsfajok márciustól júliusig, valamint szeptembertől novemberig a legaktívabbak, de egész évben jelen vannak. Kedvelik a sűrű aljnövényzetet, bozótokat, bokrokat, de a kertünkben, vagy a játszótereken is ugyanúgy megtalálhatóak.
A babézia halálos veszélyt jelenthet a kutyákra. A gazdi megveszi tél végén a kullancs nyakörvet, és tévesen azt hiszi, ezzel le tudhatja a kullancs szezont. Sajnos ez nem így van! Főleg, ha a kutya nyáron sokat volt a vízben, a kullancs nyakörv veszít a hatékonyságából. Mivel a kullancsok egyre inkább ellenállóbbak, érdemes nyár végén egy friss kullancsövet tennünk kedvencünk nyakára, hogy megvédjük őket a kullancsok támadásaitól. Azért fontos megelőzni a kullancs befúródását és vérszívását, mert a kullancsok fertőző betegségeket terjesztő kórokozókat adhatnak át. A kullancsoknak körülbelül

30%-a hordozta a Babesia canis-t. Ez okozza a kutyák babéziáját, amely csupán csak korai stádiumában jól kezelhető, gyakran halálos kimenetelűbetegség.

„Kutyabetegségek” rovatunkban részletesen is olvashatsz a két, kullancs által terjesztett betegségről, a Lyme-kórról, és a babéziáról.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

Erre figyelj a kedvencednél tavasszal! II. rész

A tavasz velejárója a permetezés. Mielőtt neki állunk ennek a munkának, tegyünk meg mindent, hogy a házi állataink ne szenvedjenek mérgezést.

Sőt…Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés előtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. Ugyanez a helyzet a méhekkel is. A tavaszi napsütés már őket is kicsalogatta a szabadba, a korán nyíló virágok (nárcisz, tulipánok, barka, aranyvessző) virágporát gyűjtögetik szorgalmasan.. Szerencsére ezeket a permetezőszereket az ízük alapján a kutyák és macskák nem szeretik, de egy kotnyeles kölyök könnyen belenyalhat a permetlébe. Ilyenkor vagy meg kell hánytatni az állatot (bízzuk ezt inkább állatorvosra), vagy itassunk az állattal tejet. A legegyszerűbben egy fecskendő segítségével tudjuk ezt a kölyök szervezetébe juttatni. ) ).

Hasonló óvatossággal és körültekintéssel járjunk el a gyepműtrágya esetében. Négylábú kedvenceinket arra az időre, amíg felszórjuk a területet, zárjuk el, nehogy felegyék a golyócskákat.

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

Erre figyelj a kedvencednél tavasszal: I. rész

Ugye, milyen jó, hogy itt a tavasz? A csalogató napsütések ellenére el ne feledkezzetek azokról a veszélyekről, amelyek ebben a szép évszakban leselkednek a kutyádra. De nézzük szépen sorba őket, miről is van szó?

1. Kullancs

A kullancsról, és az általuk okozott súlyos megbetegedésekről már többször is beszéltünk ezen az oldalon. Ám annyira jól érzik magukat ezek a vérszívók nálunk, hogy már minden évszakban előfordul kullancs által okozott megbetegedés. Ma már nem csak az erdőben, de egy belvárosi séta során is belemászhat egy kullancs a kutyádba, így rendkívül fontos, hogy minden séta után alaposan nézd át a kedvenced bundáját! Ha kullancsot találsz, azonnal távolítsd el! Vigyázz, közben nehogy összenyomd a potrohát!

Ha nem veszed észre, és ezeket a tüneteket tapasztalod, futás az állatorvoshoz, mert könnyen lehet, hogy egy fertőző kullancs csípte meg a kutyádat! A bágyadtság, a láz, a mozgásbeli nehézségek, ízületi gyulladás, láz és a nyirokcsomók megnagyobbodása mind kullancscsípésre utalhatnak.

2. Allergia

Akárcsak nálunk, embereknél, úgy a kutyáknál is a tavasz az allergia fő szezonja. Ez a kutyáknál vakarózásban, a láb rágcsálásban jelentkezhet. Bőrük korpásodik, szőrük fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik. Súlyosabb esetekben a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, aminek következtében akár gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. Akárcsak nálunk, embereknél, úgy négylábú kedvenceinknél is a tavaszi allergiát különböző növények, fű- és fafélék, valamint gyomok okozzák. Leggyakoribb allergének: borjúpázsit, angol perje, csomós ebír, réti csenkesz, réti zab, fehér akác, kocsányos tölgy, nyírfa, fűzfa, pitypang, fekete üröm, réti margitvirág, csalán és útifű. Egyéb lehetséges növényi allergének még: mocsári tippan, réti perje, pelyhes selyemperje, bükk, kőris, éger, mogyoró, fenyő és sóska.

3. Mérgező növények

A tavaszt többek között azért szeretjük, mert megújul a természet, egyre több virág, cserje, fa éled új életre. Azonban ezek közül sok veszélyt jelenthet a kutyáinkra nézve, éppen ezért azonnal vegyük el tőlük ha valamilyen növényt rágnak. A mérgező növényektől többek között hasmenés, hányás, bélgyulladás, fulladás, görcsök, étvágytalanság jelentkezhet. A legmérgezőbb növények az amarillisz, aranyeső, borostyán, jácint, kankalin, kökörcsin, kutyatej, leander, és a lilaakác.

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

A tél veszélyei: Emberkísérlet a kutyákért

Emberkísérlet a kutyákért

Dr. Ernie Ward Egyesült államokbeli állatorvos ismét egy merész, figyelemfelhívó tettével irányította rá a figyelmet egy a kutyákat gyakran érintő jelenségre. Ezúttal a hideg téli időjárásban egy kutyaházban töltött több órát, hogy szemléltesse, ezt egy emberi szervezet hogyan viselné el és meggyőzze azokat a gazdákat, akik nulla fok alatt sem engedik be az ebeket lakóházukba.

A kutyák ügyvédje nevet méltán érdemelte ki Dr. Ernie Ward amerikai állatorvos, aki tavaly nyáron az autóban hagyott kutyákra kívánta felhívni a gazdák figyelmét. Akkor első alkalommal is ő maga volt a kísérleti alany, ugyanis az állatorvos a tűző napon álló gépjárműbe zárta magát és folyamatosan figyelte az életfunkcióit, az akcióját pedig videóra vette és a legnagyobb videó megosztón mások számára is elérhetővé tette. Ezúttal azt próbálta ki, mutatta meg, hogy egy eb mit élhet át a kutya házban, amikor az időjárás mínusz fokokra hűl. „Az múltkori kísérletnél az egyetlen vágyam az volt, hogy kijussak az autóból. Itt viszont, a hideg kutyaházban egy ponton túl már mozdulni sem bírtam, csak feküdni” – mondta az állatorvos.

Bevallása szerint a legfőbb célja a kimerítő és embert próbáló kísérlettel az volt, hogy az ő szenvedésén okulva egyre több kutyatulajdonost meggyőzzön arról, hogy azok engedjék be az otthonukba kutyájukat, amikor az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik.

Dr. Ward mindössze négy órát bírt ki a kutyaházban, ahonnan félóránként jelentkezett be és mondta el, hogy éppen milyen állapotban van. A kísérlet végére a testhőmérséklete a kifejezetten ilyen időjárási körülményekre készült kabátban és a puha takarók ellenére is 34,4 celsius-fokra hűlt, ekkor már a beszéd is gondot okozott neki és folyamatosan vacogott. A kísérletből az is kiderült, hogy a kutyaház belső hőmérséklete szinte egyáltalán nem változik attól, hogy abban egy élőlény tartózkodik. Lényegében párhuzamos hűlt benne a levegő a külső hőmérséklettel együtt.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu