Connect with us

Kutya-fajtabetegségek

Fajta betegségek – Golden retriver

A goldenek bőrbetegsége

Az ICT más néven Ichthyosis a golden retrieveresek körében ismert manapság. Egy tipikus golden retriever betegségről van szó. Ez a betegség a bőr hámlászavarával kapcsolatos. Sajnos maga a betegség nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet enyhíteni. Ilyen esetben a felső bőrréteg megvastagodik, majd pikkelyszerűvé válik. A pikkelyek színe, mérete, formája igen eltérő. Manapság kifejezetten ennek szűrésére alkalmas genetikai teszt is végezhető. Sokan különböző samponokat, étrendkiegészítőket, diétákat, javasolnak a tünetek enyhítésére. Ám sajnos semmiféle gyógymódja nincs az ICT-nek. Éppen ezért óriási a jelentősége a genetikai szűrésnek, amellyel csökkenthető az ICT-ben szenvedő kutyák számát. Ugyanakkor a kutyák nagyobbik részénél a hámlás mellett nem okoz ez a betegség semmiféle panaszt. Nem viszket, nem fáj a sérült bőrfelület. Egy amerikai felmérés szerint az 1-5 éves golden retrieverek 33 százalékánál lép fel ilyen bőrbetegség.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kutya-fajtabetegségek

Shar-pei láz

Szinte mindenki ismeri ezt a csupa ránc kutyafajtát. Sokan azt is tudják, hogy a rövid, de kemény szőrzettel megáldott eb bőrredőit gondosan tisztán és szárazon kell tartani, hogy ne telepedjenek meg gombák és baktériumok a testén. Egy ideig divat volt minél jelentősebb redőzöttséget elérni a fajtánál. Ez egészen addig fajult, hogy már néhány hónaposan operálni kellett a kiskutyákat ahhoz, hogy lássanak és enni tudjanak egyáltalán. Szerencsére ez a kutya egészségére káros tenyésztési irányvonal már a múlté.

Kevesebben tudják viszont, hogy van egy, csak erre a fajtára jellemző örökletes betegség is, ez a shar pei láz. Általában egy, másfél éves korban jelentkezik először. Magas, 39,5 °C fok fölötti lázzal kezdődik, amelyhez az esetek többségében a lábvégek ízületeinek, esetleg a pofa vizenyős duzzanata társul. Emellett előfordulhat hasmenés, hányás, felületes légzés is. Ezek a tünetek látszólag ok nélkül, váratlanul jelennek meg majd ugyanilyen gyorsan, 1-2 napon belül el is múlnak. A betegség előidézője egy öröklődő génhiba, amely miatt a gyulladásos folyamatok során keletkező fehérjék nem bomlanak le, így ún. amyloidok keletkeznek. Ezek nem tudnak a vizelettel távozni a testből, hanem különböző szervekben (máj, vese, lép) rakódnak le és károsíthatják azokat. Ezt a károsodást nevezik amylodiózisnak, amely nem minden shar pei láz tüneteit mutató kutyánál alakul ki. Amelyiknél igen, ott máj- vagy vesebiopsziával kimutatható. Amennyiben csak a jellemző tünetegyüttes mutatkozik, az néhány nap alatt elmúlik. De fájdalom- és lázcsillapítás, egyes esetekben antibiotikum adása szükséges lehet a kórlefolyás gyorsítása érdekében. A kutya élete során ez vissza-visszatérhet, a kor előrehaladtával egyre ritkábban. Amelyik állatnál viszont amylodiózis is kialakul, mindenképpen ajánlott a máj- és vesekímélő diéta, és a szervi működés gyógyszeres támogatása. Megelőzéssel a tenyésztők tehetnek legtöbbet a fajtáért azzal, hogy az amylodiózisban szenvedő kutyákat nem vonják tenyésztésbe.

Tovabb

Kutya-fajtabetegségek

Fajtabetegség: Wobbler szindróma

Nagy testű kutyák betegsége, leggyakrabban a dobermannok tulajdonosai találkozhatnak vele. De ugyanúgy, mint a dobermannoknál jelentkezhet a középkorú rottweilereknél, dalmatáknál és már fiatal korban a német dogoknál is. Mint a legtöbb gerincprobléma, szintén mozgásszervi tüneteket okoz. Ami először feltűnhet a gazdinak, hogy a kutyája csoszog. A hátsó lábaival kaszálva, imbolyogva jár. A betegség előrehaladtával megjelenik a mellső lábak gyengülése. Az állat rogyadozik, az elesés elkerülése érdekében csak tipegni mer, a mancsok lépés közben visszafordulhatnak.

A nyakát lefelé görbítve tartja (ún. hattyúnyak). Ezt az idegrendszeri zavart több ok is kiválthatja. A nyaki gerinccsigolyák egymáshoz képest rendellenes elmozdulása, fejlődési rendellenesség, csigolya-deformáció vagy akár porckorongsérv súlyosabb formája. Ezek eredményeképp a nyaki gerincvelő alsó szakasza vagy annak egy része összenyomódik, ez súlyos esetben akár teljes bénulással is járhat. A Wobbler szindróma részben fizikális, részben képalkotó diagnosztikai (MRI, CT) vizsgálatokkal diagnosztizálható. Mindig fontos megállapítani, hogy melyik kórok váltotta ki a tüneteket, mert a gyógykezelés az egyes esetekben eltérő lehet. Az első tünetek megjelenésénél ajánlott azonnal állatorvoshoz fordulni, mert az enyhe eseteknél már a gyógyszeres kezelés sokat javíthat a kutya közérzetén, lassíthatja az állapotromlást. Súlyosabb esetben, amikor a gerincvelő állandó nyomás alatt van, csak műtéti eljárással lehet javítani az állat életminőségén.

Tovabb

Kutya-fajtabetegségek

Fajtabetegségek – Uszkár, PRA – Progresszív retina atrófia

Uszkár, ausztrál juhászkutya, szetterek, cocker spánielek, Jack Russel terrier, retrieverek. Boxer, berni pásztorkutya… és még több, mint ötven fajtát lehetne felsorolni, amely érintettségére fény derült mióta a múlt század elején felfedezték ezt a szembetegséget. A PRA örökletes probléma, amely a szem ideghártyája fényérzékelő sejtjeinek károsodásával jár. Meglepő módon a PRA első – egyszerű szemfenék vizsgálattal kimutatható – tünetei fajtánként eltérő korban is megjelenhetnek. Akár egy 2 hónapos kiskutyánál is találkozhatunk már vele. Az állattulajdonosoknak általában már csak előrehaladottabb állapotban tűnik fel, hogy valami gond van a kedvencükkel. Például sötétedéskor bizonytalanabbul, lassabban közlekedik, nekimegy tárgyaknak. Más esetben a folyamatosan tág pupillára, a szem fényesebb csillogására figyelnek fel. A PRA társulhat más szembetegségekhez is (szemgolyó kicsinysége, autoimmun szaruhártya gyulladás, szürkehályog stb.), így azok feltűnése esetén érdemes lehet az atrófiára jelenlétére is gondolni. A progresszív retina atrófia érdekessége még, hogy a legtöbb fajtánál testi kromoszómához kötötten öröklődik, míg a szamojéd és husky fajtáknál az X – tehát nemi – kromoszóma adja tovább az utódoknak. Az utódok lehetnek csupán hordozói a PRA-nak, de életük során akár teljes vakságig is eljuthatnak kellemetlen örökségük révén. A PRA napjainkban még nem gyógyítható betegség, így a hangsúly a megelőzésen van. Minden tenyésztőnek ajánlott a ma már elérhető genetikai tesztek elvégeztetése minden olyan állat esetében, amelyet tenyésztésbe kívánnak vonni.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu