Connect with us

Kutyabetegségek

Pajzsmirigy alulműködés

A kutyák pajzsmirigyének elhelyezkedése és működése hasonló az emberéhez. Az általa termelt hormon a szervezet általános anyagcseréjének intenzitásáért felelős. A kutyáknál a leggyakoribb hormonális megbetegedés a pajzsmirigy csökkent működése (hypothyreosis), ennek eredményeképp az állat anyagcsere-folyamatai lelassulnak. Okozhatja az agyalapi mirigy nem megfelelő (szintén csökkent) működése, a pajzsmirigyet érintő daganat, jódhiány, egyes autoimmun problémák, veleszületett rendellenesség stb. A tünetek súlyossága változó lehet. Előfordulhat, hogy az állat teljesen tünetmentes, és csak laboratóriumi vérvizsgálat mutatja ki az eltérést. A tünetek már néhány hetes korban jelentkezhetnek: az ilyen kölykök nehezen szopnak, aránytalanul nagy a fejük, csontosodási zavarok jelentkeznek, a pajzsmirigy megnagyobbodása léphet fel. A felnőtt állat fáradékony, hízásra hajlamos, fázékony, szívverése lassabb a normálisnál. Az ivarszervek működése csökken, szuka kutyáknál kimaradhat a tüzelés, fedeztetés esetén üresen maradhatnak, a kanok nemzőképessége (spermaminősége) romlik. Jellemző a szimmetrikus szőrhullás, a farok akár teljesen szőrmentessé válhat, a bőr megvastagodik, bőrgyulladás léphet fel, elsősorban a lábujjak között. Egyes esetekben mozgásszervi illetve emésztőrendszeri problémák is megjelenhetnek. Bár a betegség diagnosztizálása egyszerű, gyógyítani napjainkban még gyakorlatilag nem lehet. Azonban jó hír, hogy bár ez a betegség nem gyógyítható, de az orvos által rendelt pajzsmirigy hormon kiegészítők adásával kutyánknak tünetmentes, hosszú, boldog életet biztosíthatunk.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kutyabetegségek

Egyre gyakoribb a cukorbetegség a kutyáknál

Az állatorvosok azt vették észre, hogy a kutya tulajdonosok több mint fele nem is tudja, hogy négylábú kedvence is szenvedhet cukorbetegségben, pedig ez az egészségügyi rendellenesség egyre gyakoribb a kutyáknál és a hobbi állatoknál. Azonban ez a betegség is megelőzhető, odafigyeléssel és jól kezelhető informáltsággal.

Az orvosi statisztika szerint minden századik kutyát érinti a diabétesz és ez a szám folyamatosan növekszik. Hasonlóan, mint az embereknél ennek a betegségnek a kialakulásához számos ok vezethet. Többek között az elhízás, az immunrendszeri rendellenességek, a hormonális zavarok, illetve a hasnyálmirigy gyulladása. Ezen felül ugyan úgy, mint a gazdiknál, a környezeti hatások is szerepet játszhatnak ennek a betegségnek a kialakulásában.

Leginkább a nőstény kutyák veszélyeztettek, négyszer több nőstény kutyát érint a cukorbetegség, mint hímet. Ennek oka, a hormonháztartásban rejlik, de ivartalanítással megelőzhető a betegség. A nem ivartalanított szukák kétszer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint kanok. Fontos, hogy bizonyos kutyafajtáknál gyakoribb a diabétesz, ilynek például: az uszkárok, a spánielek, a tacskók, a terrierek. A gazdák odafigyeléssel már korán észlelhetik a tüneteket, ami mindig rendkívül fontos. A betegség kialakulásakor a szokásosnál gyakoribb a vizelés és az állat feltűnően sokat iszik, emellett megnövekedett étvágy, illetve látványos testsúlycsökkenés is észlelhető, valamint rendezetlen bunda vagy bágyadt viselkedés is előfordulhat. Aki ezeket a tüneteket tapasztalja, igyekezzen felkeresni állatorvosát, de mindenképpen figyeljen arra, hogy ne hizlalja el kedvencét!

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

A tél veszélyei: Emberkísérlet a kutyákért

Emberkísérlet a kutyákért

Dr. Ernie Ward Egyesült államokbeli állatorvos ismét egy merész, figyelemfelhívó tettével irányította rá a figyelmet egy a kutyákat gyakran érintő jelenségre. Ezúttal a hideg téli időjárásban egy kutyaházban töltött több órát, hogy szemléltesse, ezt egy emberi szervezet hogyan viselné el és meggyőzze azokat a gazdákat, akik nulla fok alatt sem engedik be az ebeket lakóházukba.

A kutyák ügyvédje nevet méltán érdemelte ki Dr. Ernie Ward amerikai állatorvos, aki tavaly nyáron az autóban hagyott kutyákra kívánta felhívni a gazdák figyelmét. Akkor első alkalommal is ő maga volt a kísérleti alany, ugyanis az állatorvos a tűző napon álló gépjárműbe zárta magát és folyamatosan figyelte az életfunkcióit, az akcióját pedig videóra vette és a legnagyobb videó megosztón mások számára is elérhetővé tette. Ezúttal azt próbálta ki, mutatta meg, hogy egy eb mit élhet át a kutya házban, amikor az időjárás mínusz fokokra hűl. „Az múltkori kísérletnél az egyetlen vágyam az volt, hogy kijussak az autóból. Itt viszont, a hideg kutyaházban egy ponton túl már mozdulni sem bírtam, csak feküdni” – mondta az állatorvos.

Bevallása szerint a legfőbb célja a kimerítő és embert próbáló kísérlettel az volt, hogy az ő szenvedésén okulva egyre több kutyatulajdonost meggyőzzön arról, hogy azok engedjék be az otthonukba kutyájukat, amikor az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik.

Dr. Ward mindössze négy órát bírt ki a kutyaházban, ahonnan félóránként jelentkezett be és mondta el, hogy éppen milyen állapotban van. A kísérlet végére a testhőmérséklete a kifejezetten ilyen időjárási körülményekre készült kabátban és a puha takarók ellenére is 34,4 celsius-fokra hűlt, ekkor már a beszéd is gondot okozott neki és folyamatosan vacogott. A kísérletből az is kiderült, hogy a kutyaház belső hőmérséklete szinte egyáltalán nem változik attól, hogy abban egy élőlény tartózkodik. Lényegében párhuzamos hűlt benne a levegő a külső hőmérséklettel együtt.

Tovabb

Kutyabetegségek

Fogkő eltávolítás – kutya

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu