Connect with us

Macska-fajtabetegségek

Fajtabetegség: Sziámi

A fogíny gyulladás

Az egyik legrégebbi macskatípus, ősei 500 évvel ezelőtt egy genetikai mutáció eredményeként terjedtek el Thaiföldön – amit akkor Sziámnak hívtak- innen a név. A XIX. század végén hozták el az első példányokat a királyi udvarokba. Nemcsak az uralkodók, mi is jól járunk ezzel a cicával, de felelősségteljes gazdiként érdemes tisztában lenni azzal, milyen betegségekre lehet fogékony kedvencünk.

Mindenekelőtt fontos tudni: a sziámi cicák rendkívül rosszul tűrik a magányt, okos, érdeklődő, kíváncsi jószágok, tehát, ha nem foglalkozunk velük eleget, vagy sokat vannak egyedül, könnyen megbetegszenek.

Hajlamosak progresszív retina atrófiára, ínygyulladásra, májbetegségekre és szívbajokra.

A fogínygyulladás jele a rossz szagú lehelet, a vérvörös íny, az étvágytalanság.

Sajnos a kétévesnél idősebb cicáknál már sokszor jelentkezik, mert a fiatal példányok fogain is vannak lerakódások, fogkövek, ugyanis kevés durva rostú húst rágnak, a lepedék a fogon marad, és megtapadnak benne az ásványi sók, létrejönnek a fogkövek, melyek állandó gyulladást tartanak fenn, és ez hosszú távon a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezet.

Ha a fogmosást nem engedi a cica, próbálkozhatunk speciális pasztákkal, ételbe keverhető porokkal. Vannak olyan tápok is, amelyeket a fogkövesség ellen ajánlanak, illetve, ha a cica már fogköves, akkor az orvos bódításban el tudja távolítani a lerakódásokat, és kezelni tudja a gyulladást. Betegségek is állhatnak a fogínygyulladás hátterében, például az odontoclast-sejtes fogfelszívódás (FORL). Ilyenkor, tisztázatlan okokból a fogakban lévő „bontósejtek” aktiválódnak, és elkezdik pusztítani a fogakat. A folyamatot sajnos korszerű módszerekkel sem lehet megállítani. A cica érintett fogai fájnak, ezért el kell ezeket távolítani. A diagnózis röntgen-kép alapján felállítható már korai stádiumban. A tudomány mai állása szerint annyit tehet az orvos, hogy erősíteni próbálja az immunrendszert, és csillapítja a fájdalmat.

A kardiomiopátia


A kardiomiopátia (CMP) egy összefoglaló elnevezés, a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségeket sorolják ide.
Ha egy komoly macska szívhibával születik, általában korán elpusztul. A kevésbé súlyos esetek általában kezelhetők.
A szívbetegség jelei: a macska lassabb, mint egészséges társai, fáradékonyabb. Mivel a szív nem keringeti megfelelően a vért, fehér, esetleg kékes nyálkahártya, általános gyengeség, szapora pulzus utalhat erre.
A PRA (progressziv retina atrófia) egy vaksághoz vezető gyógyíthatatlan betegség. A retinában először a pálcák halnak el, majd a csapok. Ezért kedvencünk először csak éjszaka lát rosszul majd nappal is. Sajnos a betegség nem gyógyítható.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macska-fajtabetegségek

Fajtabetegségek: Maine Coon

A multicisztás vesebetegség

Őseik a vikingekkel utazó norvég erdei macskák lehettek, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Túlélésre termett, hatalmas és gyönyörű állatok, de bizonyos betegségekre hajlamosak azért ők is.

A multicisztás vesebetegség (PKD) gyakori a Maine Coon cicákban, ezért fontos lenne a tenyészetekben a genetikai szűrés. Ez egy örökletes betegség, amelytől elpusztulnak a veseszövetek. A PKD1 gén okozza a bajt, amely már a tünetmentes időszakban, kölyökkorban is látszik az ultrahangfelvételeken: egészen kicsi, folyadékkal teli ciszták formájában.

A diagnózis mindazonáltal nagy biztonsággal 9-10 hónapos korban állítható fel, de a betegség hétéves kor körül lobban be igazán, addig a vesék mérete általában normális. A ciszták száma és mérete azonban nő, lehetnek egymilliméteresek, de egycentisek is, és gyakran hasonló hólyagok jelennek meg más szervekben is, például a hasnyálmirigyben, a májban és a méhben.

Idővel a veseműködés romlik, a vesefunkció folyamatosan csökken, felszaporodnak a mérgek a szervezetben. A cica étvágytalan, rosszkedvű. lefogy, alig pisil. Kísérő tünet lehet a hányás is. Súlyosabb esetekben leáll a veseműködés, és az állat elpusztul.

A betegség kialakulása sajnos nem előzhető meg a hibás gén jelenléte esetén, és gyógymód sincs rá, de lassítható a kártékony folyamat a megfelelő diéta betartásával, a fehérjék, az elektrolitok és a folyadék pótlásával.

Gyógyszeres kezeléssel és méregtelenítő terápiával enyhíthetők a krónikus veseelégtelenség, és a vérszegénység tünetei.

A PKD1 gént hordozó cicák több mint a felében ki fog fejlődni a betegség, úgyhogy tenyészteni nem szabad őket. A vizsgálatot a száj nyálkahártyájáról történő mintavétel alapján végzik el.

HCM

A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívizom megvastagodása. A HCM a leggyakoribb szívbetegség a macskáknál, a betegség folyamata hasonlóképp

zajlik, mint nálunk, embereknél. A Maine Coon macskafajtánál dominánsan öröklődik. Születéskor nem diagnosztizálható, de találtak már hat hónapnál fiatalabb beteg cicát is. Gyakran alakul ki a bal szívfél elégtelensége, tüdőödéma, fájdalmas hátsó végtagbénulás. Gyógymódja sajnos nincs, csak a fájdalom kezelhető.

Gerinc eredetű izomsorvadás

A gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) egy öröklött betegség, amely a gerincvelőben az izmokat mozgató idegsejtek pusztulását jelenti, emiatt az izmok elsorvadnak. A betegség tünetei: instabilitás, bizonytalan járás, fura testtartás, hátsó végtagok bénulása. Az SMA első jelei 3-4 hónapos korban mutatkoznak.

Gyógyítani nem, de szűrni lehet!

Progresszív retina sorvadás

A PRA (progresszív retina sorvadás) is örökletes betegség, és fokozatos látásromlással majd vaksággal zárul. Legkorábbi jelei cicáknál kétéves kor körül jelentkeznek, először az éjszakai látás gyengül majd a nappali is. 3-4 éves korukra megvakulnak.
A betegség kialakulásáért felelős gén DNS vizsgálattal szűrhető.

A piruvát kináz hiány


A piruvát kináz hiány (PKDef) anyagcserebetegség, amely a vörösvértesteket érinti, és krónikus vérszegénységet okoz. Ez a vérszegénység lehet időszakos, vagy állandó. Recesszíven öröklődő betegség. A macska bármely életkorában kialakulhat a betegség, változó klinikai tünetekkel. Gyakori tünetei a sárgaság, a megnagyobbodott lép, a csökkent hemoglobin.A diagnózis felállítása nem könnyű, a genetikai teszt eredménye jó alapot szolgáltat az állatorvosoknak. Javasolt a macska teljes fizikai vizsgálata, biokémiai profil, teljes vérkép, vizeletvizsgálat.

Tovabb

Macska-fajtabetegségek

Fajtabetegség: Sziámi 2

A sziámi cicák fogékonyak a májgyulladásra. Ez szövődménye lehet valamilyen sérülésnek, mérgezésnek, vírusfertőzésnek, a leukózisnak, a fertőző hashártyagyulladásnak (FIP), de létezik baktériumos vagy vírusos májgyulladás is. Orvosi segítség nélkül az állat elpusztul vagy májzsugor alakulhat ki nála.

A túlsúly, az éhezés, a zsíros étel, az idős kor hajlamosít a bajra.

A májbetegségek tünetei: étvágytalanság, levertség, hányás, hasmenés, fogyás, sárgaság (az íny, a bőr és a szem sárga elszíneződése), a has duzzanata.

Az orvos különféle gyógymódok közül választhat: a diétás táplálástól a gyógyszeres kezelésen át a néha elkerülhetetlen műtétig. A máj tud regenerálódni, ha a betegséget kiváltó okot meg tudjuk szüntetni. A jól emészthető fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és egyéb tápanyagokat tartalmazó étrend csökkenti a bevitt mérgek mennyiségét, a máj terhelését. Jó, ha a táplálék rostban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag (B-vitaminok, C-, A-, D3-vitaminok, cink).

Gyakori májbetegség a zsírmáj (hepatolipidosis). Ez főként az idős, elhízott macskák betegsége. Mindig valami külső ok hatására jön létre, nem csak úgy „magától”. Amikor a macska valamilyen okból nem eszik, a máj zsírt halmoz fel, és ezzel tönkreteszi saját funkcióit, amiből mi azt észleljük, hogy az állat

gyorsan fogy. Egy hét alatt akár a testtömege 25%-át elveszti. Hány, hasmenése van, lehangolt, szeme, füle és szája besárgul. A májsejtek károsodnak, lipidózis alakul ki, amely okozhat cukorbetegséget, pajzsmirigy-túlműködést, hasnyálmirigy gyulladást, rákot, és a vastagbélgyulladást is.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu