Connect with us

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

A tél veszélyei: Fagyálló (etilén-glikol) mérgezés

Kint maradt egy kis ablakmosó vagy hűtőfolyadék az autó rendbe tétele után? Bizony nagy baj lehet, ha a kutyánk vagy macskánk az édes íznek megörülve akár csak egy kupicányit felnyal belőle. Az etilén-glikol az alkoholéhoz hasonló hatást eredményez, ezért a fagyálló folyadék elfogyasztása után fél- egy órával az állat úgy néz ki, mint aki rendesen berúgott. Bágyadt, dülöngél, botladozik. Fejremegés, gyors szemmozgás, csuklás is lehetséges. Sok vizet iszik, ami szinte átfolyik rajta, hamar és sokat vizel. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk fagyállóhoz jutott vagy a fenti tüneteket mutatja, azonnal siessünk állatorvosunkhoz! Az első tünetek ugyanis néhány óra elteltével megszűnnek. De ez alatt az idő alatt az kis társunk szervezetében azetilén-glikolból enzimek hatására olyan mérgező vegyületek keletkeznek, amelyek a vér pH értékét savas irányba tolják és a vesék működését gyakorlatilag leállítják. Az állat megmentésére pedig csak akkor van esély, ha a mérgezést követően 6-8 órán belül elkezdődik a kezelés! Ha erre nem kerül sor, akkor a fagyálló elfogyasztása után két-három nappal újabb tünetek jelentkeznek. A vizelet mennyisége drasztikusan csökken (veseelégtelenség), az állat nem eszik, testhőmérséklete lecsökken. Hányás, hasmenés jelentkezik, a szájüreg kifekélyesedik, ami fokozott nyálzást, kellemetlen szájszagot eredményez. Végül görcsrohamok jelentkeznek, majd kómaszerű állapotot követően beáll a halál. Az etilén-glikol mérgezést fizikális vizsgálatot követően laboratóriumi és hasi ultrahang vizsgálatok elvégzése során lehet diagnosztizálni. Gyógykezelése csak kórházi körülmények között lehetséges, otthon ne próbálkozzunk! A fagyállóval mérgezett állat életének megmentésére csak addig van esély, amíg a veseelégtelenség és az idegrendszeri tünetek nem jelentkeznek, ezért fordítsunk nagy gondot a megelőzésre! Továbbá ne feledjük: a fagyállóval történő szándékos állatmérgezés bűncselekmény!

Fagyálló mérgezés végzett Princcel, a brutális karambolt túlélt német juhászkutyával is. Mint ismert, gazdája két másik kutyáját megmérgezték, ezért az idős ember elkeseredésében választotta a halált a harmadik, életben maradt kutyájával. Rettenetes sebességgel csapódtak egy fának….A gazdi elhunyt, Princ azonban túlélte a súlyos balesetet. Ám ekkorra már jóvátehetetlenül szétroncsolta a veséjét és máját a fagyálló folyadék, amelyet a kutya még a baleset előtt felnyalt. Több napos élet-halál harc után Princ követte a gazdáját és két négylábú társát a Szivárványhídon túlra…

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

Erre figyelj a kedvencednél tavasszal! II. rész

A tavasz velejárója a permetezés. Mielőtt neki állunk ennek a munkának, tegyünk meg mindent, hogy a házi állataink ne szenvedjenek mérgezést.

Sőt…Ha van kerti tavunk, azt még a permetezés előtt takarjuk le teljes egészében fóliával, nehogy a permetszer a vízbe jusson, mert az halaink pusztulását okozhatja. Ugyanez a helyzet a méhekkel is. A tavaszi napsütés már őket is kicsalogatta a szabadba, a korán nyíló virágok (nárcisz, tulipánok, barka, aranyvessző) virágporát gyűjtögetik szorgalmasan.. Szerencsére ezeket a permetezőszereket az ízük alapján a kutyák és macskák nem szeretik, de egy kotnyeles kölyök könnyen belenyalhat a permetlébe. Ilyenkor vagy meg kell hánytatni az állatot (bízzuk ezt inkább állatorvosra), vagy itassunk az állattal tejet. A legegyszerűbben egy fecskendő segítségével tudjuk ezt a kölyök szervezetébe juttatni. ) ).

Hasonló óvatossággal és körültekintéssel járjunk el a gyepműtrágya esetében. Négylábú kedvenceinket arra az időre, amíg felszórjuk a területet, zárjuk el, nehogy felegyék a golyócskákat.

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

Erre figyelj a kedvencednél tavasszal: I. rész

Ugye, milyen jó, hogy itt a tavasz? A csalogató napsütések ellenére el ne feledkezzetek azokról a veszélyekről, amelyek ebben a szép évszakban leselkednek a kutyádra. De nézzük szépen sorba őket, miről is van szó?

1. Kullancs

A kullancsról, és az általuk okozott súlyos megbetegedésekről már többször is beszéltünk ezen az oldalon. Ám annyira jól érzik magukat ezek a vérszívók nálunk, hogy már minden évszakban előfordul kullancs által okozott megbetegedés. Ma már nem csak az erdőben, de egy belvárosi séta során is belemászhat egy kullancs a kutyádba, így rendkívül fontos, hogy minden séta után alaposan nézd át a kedvenced bundáját! Ha kullancsot találsz, azonnal távolítsd el! Vigyázz, közben nehogy összenyomd a potrohát!

Ha nem veszed észre, és ezeket a tüneteket tapasztalod, futás az állatorvoshoz, mert könnyen lehet, hogy egy fertőző kullancs csípte meg a kutyádat! A bágyadtság, a láz, a mozgásbeli nehézségek, ízületi gyulladás, láz és a nyirokcsomók megnagyobbodása mind kullancscsípésre utalhatnak.

2. Allergia

Akárcsak nálunk, embereknél, úgy a kutyáknál is a tavasz az allergia fő szezonja. Ez a kutyáknál vakarózásban, a láb rágcsálásban jelentkezhet. Bőrük korpásodik, szőrük fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik. Súlyosabb esetekben a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, aminek következtében akár gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. Akárcsak nálunk, embereknél, úgy négylábú kedvenceinknél is a tavaszi allergiát különböző növények, fű- és fafélék, valamint gyomok okozzák. Leggyakoribb allergének: borjúpázsit, angol perje, csomós ebír, réti csenkesz, réti zab, fehér akác, kocsányos tölgy, nyírfa, fűzfa, pitypang, fekete üröm, réti margitvirág, csalán és útifű. Egyéb lehetséges növényi allergének még: mocsári tippan, réti perje, pelyhes selyemperje, bükk, kőris, éger, mogyoró, fenyő és sóska.

3. Mérgező növények

A tavaszt többek között azért szeretjük, mert megújul a természet, egyre több virág, cserje, fa éled új életre. Azonban ezek közül sok veszélyt jelenthet a kutyáinkra nézve, éppen ezért azonnal vegyük el tőlük ha valamilyen növényt rágnak. A mérgező növényektől többek között hasmenés, hányás, bélgyulladás, fulladás, görcsök, étvágytalanság jelentkezhet. A legmérgezőbb növények az amarillisz, aranyeső, borostyán, jácint, kankalin, kökörcsin, kutyatej, leander, és a lilaakác.

Tovabb

Kutyabetegség - Szezonális betegségek

A tél veszélyei: Emberkísérlet a kutyákért

Emberkísérlet a kutyákért

Dr. Ernie Ward Egyesült államokbeli állatorvos ismét egy merész, figyelemfelhívó tettével irányította rá a figyelmet egy a kutyákat gyakran érintő jelenségre. Ezúttal a hideg téli időjárásban egy kutyaházban töltött több órát, hogy szemléltesse, ezt egy emberi szervezet hogyan viselné el és meggyőzze azokat a gazdákat, akik nulla fok alatt sem engedik be az ebeket lakóházukba.

A kutyák ügyvédje nevet méltán érdemelte ki Dr. Ernie Ward amerikai állatorvos, aki tavaly nyáron az autóban hagyott kutyákra kívánta felhívni a gazdák figyelmét. Akkor első alkalommal is ő maga volt a kísérleti alany, ugyanis az állatorvos a tűző napon álló gépjárműbe zárta magát és folyamatosan figyelte az életfunkcióit, az akcióját pedig videóra vette és a legnagyobb videó megosztón mások számára is elérhetővé tette. Ezúttal azt próbálta ki, mutatta meg, hogy egy eb mit élhet át a kutya házban, amikor az időjárás mínusz fokokra hűl. „Az múltkori kísérletnél az egyetlen vágyam az volt, hogy kijussak az autóból. Itt viszont, a hideg kutyaházban egy ponton túl már mozdulni sem bírtam, csak feküdni” – mondta az állatorvos.

Bevallása szerint a legfőbb célja a kimerítő és embert próbáló kísérlettel az volt, hogy az ő szenvedésén okulva egyre több kutyatulajdonost meggyőzzön arról, hogy azok engedjék be az otthonukba kutyájukat, amikor az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik.

Dr. Ward mindössze négy órát bírt ki a kutyaházban, ahonnan félóránként jelentkezett be és mondta el, hogy éppen milyen állapotban van. A kísérlet végére a testhőmérséklete a kifejezetten ilyen időjárási körülményekre készült kabátban és a puha takarók ellenére is 34,4 celsius-fokra hűlt, ekkor már a beszéd is gondot okozott neki és folyamatosan vacogott. A kísérletből az is kiderült, hogy a kutyaház belső hőmérséklete szinte egyáltalán nem változik attól, hogy abban egy élőlény tartózkodik. Lényegében párhuzamos hűlt benne a levegő a külső hőmérséklettel együtt.

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu