Connect with us

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a macskák helye a hidegben

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája télen magasabb zsírtartalmú ételt kapjon, és mindig legyen előtte megfelelő hőmérsékletű ivóvíz is. Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica.

Ha cicánk a szabadban alszik, téliesítsük a nyári macska-lakot: , ami ne legyen nagyobb annál, mint amit a cica a saját teste melegével befűthet, és béleljük ki szalmával . (A rongyok nem a legjobbak, mert átnedvesednek, bepenészednek.) Ha a hidegben egy kis felmelegedésre be szeretnéd engedni a cicádat, ezt egy kevésbé fűtött helységbe tedd, mert ha a mínuszokból egy-egy órára bekerül egy alaposan befűtött szobába előfordulhat, hogy a hőháztartás összezavarásával többet ártasz a macskádnak, mint amennyit használsz.

Mivel a cicák viszonylag könnyen alkalmazkodnak a zord körülményekhez, ha a fent leírt feltételeket teljesíted, akkor a cicád könnyedén fogja átvészelni a telet.

Kommentelek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj télen a cicádnál: a cica etetése

Akárcsak a kutyák, úgy a kint élő cicák is alkalmazkodnak a téli hideghez. Sűrűbb, tömöttebb bundát növesztenek, és zsírréteget növesztenek, hogy minél jobban bírják a hideget. A gazdi feladata, hogy ügyeljen arra, hogy a cicája a téli etetésénél magasabb zsírtartalmú és nagyobb mennyiségű ételt kapjon. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

Nem árt, ha a téli hónapokban naponta egyszer valami meleg ételt is kap a cica, mondjuk a családi asztalra kerülő forró húslevesnek ő is nagyon örülne. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a cicánkat a kiszáradástól. Ennek érdekében mindig legyen a kinti macskánk előtt is megfelelő hőmérsékletű ivóvíz .

A vizes tál tartalmának halmazállapotát, az ivóvíz hőfokát is mindig ellenőrizzük, mert a macskáknak nem tesz jót a befagyott víz nyalogatása. A sóval felszórt utak az ő mancsaikat is ugyanúgy kikezdik, mint a kutyákét, tehát nem árt a cicánk mancsainak a napi ellenőrzése sem.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj ősszel: a szezon cicabetegségei 1

Bizonyos kórokozók kifejezetten őszkedvelők, íme, ezektől kell féltenünk macskáinkat.

Folyik az orra, köhög, begyullad a szeme: a cica is lehet náthás, pláne így ősszel. Sokféle kórokozó okozhatja – akárcsak minálunk – a fertőzést, amely váladékkal vagy akár ruházat, használati tárgyak közvetítésével történik.
A macskanátha súlyos formáit általában vírusok okozzák, amelyek a légutak és a szájüreg gyulladásához vezethetnek, és utat nyithatnak komplikált másodlagos bakteriális fertőzéseknek is: ennek egyik első jele lehet az orrváladék gennyessé válása a korábbi vízszerű szivárgás helyett.
El is tud dugulni az ő orruk is. Mivel nem tudják kifújni, szuszognak, légszomjuk van. Súlyosabb esetekben láz, étvágytalanság lép fel, és köhögés. Gyakori kísérőjelenség a kötőhártya-gyulladás.
Az egészséges felnőtt állatokat nem viseli meg túlságosan a betegség, de a kölykökre és az idős jószágokra veszélyes lehet. Kezelés hiányában idülté válhat a nátha, és akkor már nehéz elmulasztani. Szövődményként a hörgőkre és a tüdőre átterjedhet a fertőzés, úgyhogy az első tünetek jelentkezésekor vigyük állatorvoshoz a cicát.

Tovabb

Macskabetegség - Szezonális

Erre figyelj ősszel: a szezon cicabetegségei 3

A kölyökcicák sokkal könnyebben megfáznak

A hűvös időben született kiscicák fogékonyabbak a betegségekre. Az anyatej védelmet biztosít a fertőzések egy része ellen, de hathetes kor után a gazdáknak kell résen lenni.
Az első és legfontosabb teendő, hogy beadassuk a megfelelő védőoltásokat!
A kinti cicákat több veszély fenyegeti, sokkal könnyebben megfázhatnak a hűvös levegőn, mint a nagyok. Gondoskodjunk meleg alomról, ahol nevelkedhetnek a kölykök. A leválasztás után is szükséges egy olyan hely, ahová elbújhatnak a hideg elől.
A szél miatt begyulladhat a szemük, csipás lesz. A váladékot kamillateás gézzel ki kell törölgetni, súlyosabb esetben az állatorvos ad szemcseppet.
A kinti cicák hajlamosabbak a férgesedésre, úgyhogy az oltások alkalmával féreghajtót is mindig kapjon a macska!

Tovabb

Események

Nincsenek következő események.

Archívum

Facebook

Copyright © 2017 PetDR.hu